Zmes týchto tatranských ingrediencií a tajných receptúr dala vzniknúť rade likérov Tatra Balsam, ktorá je inšpirovaná tradičnými receptúrami z podtatranských oblastí a ich základ tvorí extrakt z horských bylín. Názov Tatra Balsam tak vyjadruje spojenie tatranskej oblasti s likérom, ktorý je vyrobený predovšetkým z liečivých rastlín.

Autor myšlienky využitia známych receptúr a postupov z podtatranskej oblasti  Jaromír Dubay priznáva: „Mám rád Slovensko a jeho tradície, prírodu. Všade nájdete ľudové a generáciami posúvané recepty domácich liečivých likérov. V tatranskej oblasti je známych a dodnes pripravovaných niekoľko. Aby sme mohli aj my na Slovensku prezentovať naše dlhoročné tradície, um, prírodu inšpirovalo nás to k výrobe takýchto likérov.“ 

Tatry sú charakteristické rozmanitosťou bylín. Už fráter Cyprián menom František Ignác Jaschke bol najznámejším rehoľníkom pôsobiacim v Červenom Kláštore.

Bol známy ako všeobecne vzdelaný cestovateľ, ľudový liečiteľ, zberateľ, či dokonca konštruktér. Študoval v BrneCzęstochowej a v Radošine. Rádový sľub zložil v Zobore pri Nitre 21. októbra 1752.

Fráter Cyprián vynikal najmä v oblasti medicíny, farmácie, alchýmie a botaniky. V Červenom Kláštore ho kvôli jeho liečiteľským schopnostiam vyhľadávali ľudia zo širokého okolia. Najviac ho preslávil herbár, ktorý tvoril v rokoch 1765 - 1771 (fotokópia herbára je súčasťou expozície kláštornej medicíny a farmaceutiky). Herbár na 97 stranách obsahuje 283 vylisovaných rastlín, ktoré sám alebo so svojimi pomocníkmi nazbieral v oblasti Pienin a v Belianskych Tatrách. K rastlinám je pripojený ich opis v štyroch jazykoch – gréčtine, latinčine, poľštine a nemčine.

Na výrobu našich likérov Tatra Balsam sa používajú  bylinky, ktoré rastú v tejto oblasti, majú blahodarný účinok na ľudský organizmus, na tráviaci systém, na dýchacie cesty, na prekrvenie srdcového svalu, na zmiernenie a upokojenie nervovej sústavy. Bylinné likéry nemajú síce priamo liečebné účinky, ale jednotlivé bylinky sa často dodnes používajú v ľudovom liečiteľstve. 

Keďže sa tajné nákresy krídel dodnes nezachovali, inšpirovali sme sa inou výrobou: výrobou prírodných bylinných likérov, ktoré Vás môžu na krídlach fantázie a chuti nielen dobre naladiť,ale aj povzniesť.

Známeho mnícha však nezaujímali len bylinky. Zaujímala ho príroda ako celok, a to predovšetkým vesmír. Hľadal preto Tvardovského knihu, v ktorej sa malo údajne písať o tom, ako môže človek lietať. Zrejme tu sa zrodila legenda o tom, že mních Cyprián si zhotovil krídla, pomocou ktorých v okolí Červeného Kláštora lietal. Povrávalo sa, že jeho štartovacím miestom boli známe Tri Koruny. Údajným mníchovým lietaním sa už vyše 200 rokov zaoberajú spisovatelia, historici aj technici.

Z Nestville Distillery sa na trh dostáva 5 druhov Tatra Balsamu. Každý obsahuje zmesi rôznych  druhov bylín. Na dosiahnutie jemnosti a harmónie chutí dozrievajú likéry v špeciálnych tankoch 2 mesiace. „Podrobné zloženie neprezradíme, ale v likéroch boli nakombinované horské bylinky tak, aby zachytili tradičné podtatranské recepty a výsledný likér bol dokonalý v harmónii chuti, vône, farby. Som rád, že môžeme pokračovať v tradíciách a prezentovať ich v modernom svete.“ Vyjadril sa Ing. Jaromír Dubay.

5 druhov likérov

Tatra Balsam Sweet/Sladký 33% 
Sladký bylinný likér vyrobený z extraktu z horských bylín s jemnou príchuťou medu.

Tatra Balsam Bitter/Horký 35%
Bylinný likér vyrobený z extraktu z horských bylín s jemnou príchuťou medu a horkých bylinných extraktov.                                                                                                                                                                                           

Tatra Balsam Cherry 45%
Poctivý bylinný likér vyrobený podľa autentických receptúr našich predkov v spojení s lahodnou chuťou divokých čiernych višní. 

Tatra Balsam Špeciál 52%
Výnimočný bylinný likér, ktorého základom sú extrakty z byliniek v kompozícií s limetkou, škoricou a medom. Likér obsahuje aj bazalku, levanduľu, majorán a ďalšie byliny.

Tatra Balsam Blackcurrant 69%
Prenikavý bylinný likér vychádzajúci z domácich receptúr našich predkov obohatený o výraznú chuť čiernej ríbezle.