Silu liečivých bylín využívali naši predkovia od nepamäti. Postupným pozorovaním ich účinkov zistili, že každá bylinka pôsobí na iné ochorenie, či problém ľudského tela. Tradičným územím zberu a pestovania liečivých bylín je oblasť Červeného Kláštora. Táto história je úzko spätá s rádmi kartuziánov a kamaldulov (členov vetvy benediktínskej rehole). Zachovanými vedomosťami spred 300 rokov, ale aj tradíciami miestnych obyvateľov sa nechali inšpirovať výrobcovia Tatra Balsamu, prvého slovenského bylinného likéru.

Medzi najznámejších mníchov z Červeného Kláštora patrí fráter Cyprián, vlastným menom František Ignác Jaschke. Okrem toho, že bol známy ako lietajúci Cyprián, vynikal v medicíne, farmácii a v botanike. Počas svojho života v rozmedzí rokov 1765 – 1771 zostavil herbár, ktorý obsahuje až 283 vylisovaných bylín. Všetky pochádzajú z oblasti Pienin a Belianskych Tatier. Pomocou bylín liečil a ďalej ich spracovával na rôzne účely. Pripravoval z nich liečivé odvary, tinktúry, nálevy, teda ich lúhoval (rozpúšťal) a spracovával pomocou rôznych tekutín.

Technológia, ktorú zvolil Cyprián pri spracovaní bylín, sa využíva obdobne aj pri výrobe Tatra Balsamu. Aj dnes sa extrakty bylín „konzervujú“ v liehu a tvoria najdôležitejšiu zložku likérov. Práve bylinky dodávajú likérom nezameniteľnú chuť, vôňu a predovšetkým identitu likéru, ktorého srdce pochádza z Pienin – Červeného Kláštora.

Jemnosť a harmóniu chuti dosiahne likér zrením v špeciálnych tankoch počas 2 mesiacov. Každý druh likéru obsahuje 15 – 20 rôznych druhov bylín zbieraných vo vybraných horských oblastiach. Ich kombinácia a pomer však ostávajú výrobným tajomstvom. Sú však namiešané tak, aby zachytili tradičné podtatranské recepty a výsledný likér bol dokonalý. Jedinečným likérom z radu Tatra Balsam je Špeciál 52. Jeho základom sú extrakty 27 bylín v kompozícii s medom, limetkou a škoricou.